Italien har en lang historie for at producere en lang række af store og flotte rødvine, og det er med god grund, at italiensk vin har fået et solidt fodfæste hos mange vinentusiaster.
Det er ingen hemmelighed, at vi i Danmark er begejstrede for italienske vine, som er den mest importerede vin herhjemme.
De store geografiske forskelle rent klimatisk byder på højdeforskelle og diversificerede mikroklimaer, hvilket skaber den store alsidighed og mineralske rigdom i vin fra Italien.
I de kølige og nordlige vinregioner kan du opleve fantastiske, syrerige og elegante vintyper, mens de varme, solrige regioner i syd er perfekte til frugtintense, kraftigere rødvine.
Piemonte i Norditalien er kendte for den eftertragtede Barolo, som fremstilles på druen Nebbiolo. Rødvinene fra Barolo og Barbareco er blandt Italiens meste berømte varemærker.
Bevæger vi os længere mod øst i det nordlige Italien, møder vi Veneto, som er placeret øst for Gardasøen, og er et af de mest kendte vindistrikter i støvlelandet.
Området er bedst kendt for deres Amarone della Valpolicella, Valpolicella Ripasso og ’almindelig’ Valpolicella, som alle har Corvina som den dominerende druetype.
Toscana, som er beliggende i det centrale Italien, står for både mere simple, madvenlige vine som f.eks.Chianti Classico og mere højt profilerede og komplekse rødvine som f.eks. Brunello di Montalcino. Begge vine er baseret på druen Sangiovese.
Ej at forglemme Sicilien i syd, hvor vulkanen Etna tilfører undergrunden en kompleks mineralitet, som i kombination med højtbeliggende vinmarker og et solrigt klima, giver en vinoplevelse i særklasse.