Vinhistorien for dette vineri er José Manuel Fuentes’ fortælling om passionen for vin og hans ønske om at vende tilbage til sine rødder.
En forretningsmand, oprindeligt fra Palencia, men bosat i Madrid, besluttede José Manuel Fuentes at kombinere sin store lidenskab – vin
– med sine barndomsoplevelser i Cisneros, en by i regionen Tierra de Campos, der er dedikeret til korn, får og vinmarker.
I 1998 blev den første mark på kun 0,6 hektar plantet med vinstokke. Selvom byens historie samt klima- og jordstudier var meget lovende, var det klogt at handle med forsigtighed på grund af den usædvanlige højde og det faktum, at siden 1960’erne, da gårdens gamle vingård blev rykket op med rode, havde den kun været brugt til korn- og fåreavl, og der er ingen data om dens vinproduktionspotentiale. Heldigvis opfyldte denne mark alle de første forventninger og er siden vokset til at blive de 42 hektar, vi praler af i dag.
Tolv år senere, i januar 2010, blev den første årgang “Finca Río Negro 2007” lanceret og opnåede ikke mindre end 92 point i den prestigefyldte Peñín Guide. Siden da er udvalget af vine blevet fuldendt, altid under den samme præmis; at opnå den bedste vin, som dette land kunne producere, med størst mulig respekt for dette unikke sted, hvilket afspejles i dens fremstilling.
Vi markedsfører i øjeblikket vores vine i mere end 20 lande, bakket op af priser opnået i de vigtigste internationale konkurrencer samt anmeldelser i de mest prestigefyldte magasiner inden for sektoren. Vi stræber hver dag efter at forbedre enhver detalje og hver ny årgang og er altid bevidste om vigtigheden af en meget langsigtet vision, som er påkrævet af en drøm af denne art og vores familieejede vineri.
En væsentlig grund til at vælge Finca Río Negro var uden tvivl den ekstraordinære forbindelse mellem Cogolludo og vin gennem historien. Vin udgjorde en økonomisk motor for denne landsby fra middelalderen indtil 1960’erne, hvor landbefolkningens udflytning til byerne førte til landsbyernes forladelse og med det deres marker og vinmarker. Utallige skrifter som arveydelser, køb og donationer fra hertugerne af Medinaceli til forskellige familiemedlemmer eller tjenere vidner om disse kendsgerninger. Særligt relevante er beretningerne om Felipe el Hermosos første rejse til Spanien, hvor der refereres til skønheden i Palacio de Cogolludo og roses kvaliteten af de vine, de nød der.
Genopretningen af denne omfattende vintyrkningstradition i Cogolludo er en fundamental søjle, og dens hovedmål er at genopdage en druesort, som for nylig blev opdaget af IRIAF (Det Regionale Institut for Landbrugs- og Skovbrugsforskning og Udvikling, Castilla-La Mancha), præcis i en gammel Cogolludo-vinmark, som genetisk er bevist ikke at svare til nogen anden kendt sort i verden.
I begyndelsen af forrige århundrede forstod vores bedstefar José, vinavl på samme måde som en håndværker gør med sine værker, eller en kunstner med sine kreationer. Hans præg blev indprentet i vores erindring, ligesom bedstefar Pacos, en visionær for sin tid, der med mesterskab formåede at videregive sin passion for vin til os.
Da bedstemor Teresa gav os stafetten og opmuntrede os til at fortsætte den familiære arv, forstod vi, at det var øjeblikket til at omsætte
en hel livsanskuelse til praksis, til at forstå naturen og til at handle i overensstemmelse med bæredygtighedens principper.
VAL DO SALNÉS
GALICIEN
Tiden og eftertanken har en tendens til at tildele større betydning til alle barndommens oplevelser, til hvert enkelt af de ord, der stadig er levende i erindringen.
Vi er placeret i dalen, der er en sand perle i Rías Baixas-vinregionen, kun et stenkast fra Arousas bugt og det uendelige Atlanten.
EFTERSØGNINGEN
At stræbe efter excellence er måske en uopnåelig drøm, men det hjælper med at fortsætte på vejen mod sammenhæng og tro mod sig selv på hvert øjeblik.
VIN ER FRA LOKALOMRÅDER
MED FORTID OG FREMTID
I 2003 begyndte vi konstruktionen af den nye vinkælder oven på det århundredgamle familiære hus. Siden da har vi arbejdet utrætteligt på at styrke de vinstokke, vi arvede, som har mere end 25 års levetid, og identificere de bedste terroirs i Rías Baixas DO, hvor vi kan dyrke vores fremtid.