109 år er gået, siden tipoldefar Johann Polz lagde grundstenen til vingården på Grassnitzberg, Rilke skrev sine Duino Elegier, og RMS Titanic sank i Nordatlanten.
I dag arbejder de i 4. generation på at bringe deres idé om ekspertise i glasset. Med deres hænder, med jorden, med naturen. Erich Polz jr. har siden foråret 2020 ledet virksomheden med viljen til at føre al den fantastiske potentiale og dyrebare viden, der er indlejret i deres families lange historie, ind i en god fremtid. En fremtid for mange flere generationer på gården.
Erichs bror, Christoph, er ansvarlig for kælderen og vinfremstillingen. Empatisk, rolig, med stor tillid til hver enkelt vindrue. Dette skyldes, at faktisk hver eneste frugt på vingården Polz, håndplukkes begiver sig ud på sin ærværdige vej mod sin glædelige skæbne. Uanset om det er livlige områdesvine fulde af liv eller de perfekt modne, størst mulige udtryk for området. Deres lidenskab hedder manuelt arbejde. Og deres håndværk udspringer direkte fra oprindelsen i Südsteiermark. Et væsentligt fokus har i mange år været, og vil i fremtiden være endnu mere intens, på bæredygtigheden af deres arbejde. Det kan være den blide beskæring, der har været praksis i mere end et årti, fuldstændig afholdenhed fra insekticider eller den nuværende forsigtige omlægning af alle deres vinmarker til økologisk-biologisk drift.
Spreitzer.
Weingut Spreitzer er en af de ældste i Oestrich og føjer sig dermed ind i den lange vinhistorie i Rheingau. Vingårdens rødder går tilbage til 1641. Familien bruger stadig den unikke hvælvet kælder, der blev bygget i 1743. Her får vinene det klima og den tid, de har brug for, for at udvikle sig perfekt. Vingårdens administration med vinkælderen er direkte over kælderen – skråt overfor er den renoverede, fredede jugendstilvilla med de typiske barokke elementer. Herfra kan man nyde udsigten til Rhinen, der kun er 100 meter væk.
Heinrich Spreitzer, Bernd og Andreas’ tipoldefar, var restauratør. Han drev i slutningen af det 19. århundrede den anerkendte restaurant på Mannheim hovedbanegård og nærede drømmen om sin egen vingård. Denne drøm opfyldte han endelig i 1899. Han investerede sine besparelser og grundlagde vingården Heinrich Spreitzer på Oestriskes dengang yderste kant.
Ikke kun professionelt, men også familiært satsede Spreitzer fuldt ud, da hans kone fødte i alt syv børn – fem drenge og to piger. En af
afkommet var Josef Spreitzer – bedstefaderen til den nuværende aktive Spreitzer-generation.
Før Josef Spreitzer drev sin egen vingård, var han først en succesfuld forvalter på Hess vingården. I 1920 høstede han der 600 liter most med en utrolig mostvægt på 303 graders Oechsle. Denne værdi var indtil 2003 rekord for mostvægt i Rheingau! Vinen bar dengang betegnelsen: 1920er Oestricher Bremerberg-Eiserberg Trockenbeerenauslese. Fresenius laboratoriet i Wiesbaden bekræftede officielt denne værdi på det tidspunkt. Til minde om denne store vin bærer Spreitzer's Spätlese fra Oestricher Lenchen (det er den samme vingård som dengang) stadig navnet »303«.
Josef Spreitzer overtog med hjælp fra sin far Heinrich i 1929 til sidst Hess-vingården og førte den videre under sit eget navn. Dele af den fædrene vingård blev også integreret.
For Josef var det en velsignelse, at han overhovedet stadig kunne lave vin… For under Første Verdenskrig var hans fremtid og dermed hele familielinjens fremtid bogstaveligt talt på vippen. Josef blev involveret i en dramatisk kamp i slaget om Verdun i 1916. En engelsk soldat reddede hans liv i allersidste øjeblik. Den dybe forbindelse til Storbritannien forblev også efter 1945. Familien har stadig et stærkt netværk i den engelsktalende verden. Storbritannien, Canada og USA er sammen med Skandinavien deres vigtigste udenlandske markeder.
Efter Anden Verdenskrig i 1953 overtog Bernhard Spreitzer, den nuværende senior, styringen af vingården. Han udbyggede succesen for familiens virksomhed skridt for skridt og tager stadig ansvar for vinmarkerne. Med ham begyndte også Spreitzer-vinenes internationale handel. Under hans ledelse leverede vingården endda vine til Buckingham Palace og den tidligere franske præsident Charles de Gaulle. Bernhard modtog i 1983 Statens Ærestegn som årets bedste vinbonde. En hædersbevisning for ham og hele vingården!
I 1988 tilsluttede han sig endelig Rheingauer Charta Foreningen. Vingårdsforeningen blev grundlagt i 1984, blandt andet af Bernhard Breuer. Målet var at bevare og beskytte kulturarven Rheingau Riesling. Spreitzers er en af de få vingårde, der fortsat holder fast i traditionen og udvikler en Charta Riesling – hvert år med et nyt kunstneretiket, der fortæller sin egen historie.
I 1997 overlod Bernhard Spreitzer endelig det operationelle ansvar til sine sønner Bernd og Andreas. De to er ikke kun brødre, men også bedste venner. Dette er sandsynligvis hemmeligheden bag vingårdens succes. Brødrene er meget forskellige på mange måder. Deres respektive styrker supplerer hinanden optimalt.
Begge var enige fra begyndelsen om, at de ville fortsætte deres fars kvalitetsinitiativ. I deres vine foretrækker de begge klare frugtaromaer, en fin mineralitet og en frisk syre. Alt pakket let og alligevel højt koncentreret, fra VDP.Gutswein til VDP.Grosses Gewächs – en balancegang på stramme liner… Foreningen af tyske prædikatsvingårde (VDP) har støttet deres konsekvente tilgang fra begyndelsen. Sammen med de andre Charta-vinproducenter tiltrådte de foreningen i 1999. Spreitzers er stadig meget stolte over at være medlem af VDP!